Durostone

Ipari padlórendszerek

DUROCHAPE - csúszásmentes akril padlóburkolat

 

A DUROCHAPE kész betonfelületekre felhordható, cement és műgyanta emulziós kötésű habarcs, mellyel 1 cm vastagságú, anyagában színezett, nagy teherbírású monolitikus padlóburkolat készíthető.

ALKALMAZÁSI TERÜLETEK

  • Élelmiszeripari üzemek, vágóhidak.
  • Különféle vegyszereknek kitett padlók.
  • Régi ipari padlók felújítása

A DUROCHAPE kész betonpadlón alkalmazva megfelel az európai élelmiszeripari előírásoknak (1895/2005/EK 2023/2006/EK). DUROCHAPE padlóburkolat ellenáll az élelmiszeriparban használt legtöbb anyagnak.

A DUROCHAPE rendkívül magas kopásállósága révén kitűnő megoldás ipari csarnokokban, raktárakban, mindenütt ahol a padló nehéz és intenzív teherforgalomnak van kitéve. DUROCHAPE felhordható friss, de már száraz betonra, de használható felújításoknál régi padlókhoz is.

A DUROCHAPE kiváló tulajdonságokkal rendelkezik vér, sópác, növényi vagy állati eredetű zsírokkal szemben. Ellenálló minden típusú oldott savval vagy lúggal szemben, melyet az élelmiszeripar általában takarítás során használ.

A DUROCHAPE válaszfalak lekerekített sarkú lábazatainak képzésére is alkalmas, de kőműves szerkezetű és védő padkákat is teljes egészében burkolhat.

A DUROCHAPE padló rendkívül könnyen tisztán tartható magasnyomású mosóval, gőzborotvával, kefével, forró vízzel. Minden lúgos tisztítószer alkalmazható.

JELLEMZŐK

  • Jó ütés- és kopásállóság
  • Nem toxikus, szagtalan
  • Pormentes
  • Vízzáró
  • Nem éghető
  • Kopásállóság: A6 (Böhme)
  • Nyomószilárdság: 60 N/mm2
  • Hajlítószilárdság: 12 N/mm2
  • Kötési tapadás: 2,8 N/mm2
  • Csúszásmentesség: μ=0,40 (INRS mutató)
  • -60°C-tól +80°C-os hőmérsékletig stabil

TÁROLÁS

Mindhárom komponens esetén: száraz, fagymentes      
helyen 12 hónap.

HÉZAGKITÖLTÉS

A Durochape padlót nem szükséges dilatálni, de ameny-
nyiben az alaptestben tágulási hézagok vannak, akkor
azokat a Durochape padlóba is be kell vágni. Fúgakitöltéshez
csak a padlóval szembeni követelményeknek
megfelelő anyag használható.

HASZNÁLATBAVÉTEL

24 óra elteltével a gyalogos forgalom számára,
48 óra elteltével a könnyű forgalom számára.
A végleges szilárdságát és színét a padló 28 nap elteltével
éri el.



KIVITELEZÉSI ÚTMUTATÓ

A munkaterületnek zártnak, széltől és naptól védettnek kell lennie. Kültéri kivitelezés nem javasolt. A nem megfelelő időjárási körülményekből fakadó minden probléma a kivitelező felelőssége. Az alapfelület lehet monolit betonpadló, födém, esztrichbeton, vagy aljzatkiegyenlített felület.

I. Általános kivitelezési feltételek

Az alapfelület legalább 14 napos korú, minimum 1,5 N/mm2 húzószilárdságú, és 25 N/mm2 nyomószilárdságú legyen. A kivitelezés során a hőmérséklet +5 és 25 °C között lehet.
Amennyiben aljzatkiegyenlítőt használunk a teherhordó felület kialakításához, akkor azt legalább 24 órával a Durochape burkolat kivitelezése előtt készítsük el, a felületét seprűzéssel tegyük érdessé. Csak olyan aljzatkiegyenlítőt használjunk, melynek nyomószilárdsága minimum 25 N/mm2. A felületnek tisztának, érdesnek kell lennie, mely mentes a laza, felváló részektől, cementtejtől, vagy bármilyen tapadást gátló anyagtól. (A túl sima vagy öreg, szennyezet betonfelületeket golyószórással vagy marással ajánlott előkészíteni.) Az esetleges lejtéseket az alaptestben kell kialakítani.

II. Kivitelezés

1. Előkészítés
A területet a kivitelezés megkezdése előtt vízzel „áztassuk” be, hogy a pórusok telítődjenek. A tapadóhíd felvitelekor a felületnek nedvesnek kell lenni, de már nem állhat rajta víz.

2. Tapadóhíd készítése
A Durochape padlóburkolati rendszer három összetevőből áll:

  • A komponens: poliakril műgyanta emulzió
  • B komponens: ásványi, hidraulikus kötőanyag pigmenttel és adalékokkal
  • C komponens: kvarchomok

A tapadóhíd készítéséhez 8 liter A komponens és 30 kg (egy zsák) B komponens szükséges. A keverést a vödörben keverőszárral végezzük mindaddig, amíg homogén, híg, iszap állagú elegyet nem kapunk. Ez a mennyiség körülbelül 30 m2-re elegendő. A tapadóhidat öntsük a nedves alapfelületre, és egyenletesen terítsük el seprűvel vagy kefével. A tapadóhíd akkor megfelelő állagú, ha nem folyékony és a seprű nyoma megmarad.

Fontos: a Durochape habarcsot mindig nedves tapadóhídra vigyük fel, vagyis csak annyi területet kenjünk be tapadóhíddal, mely még nem szárad meg a Durochape habarcs terítéséig.

3. Durochape habarcs kivitelezése
A Durochape habarcs bekeveréséhez lehetőleg függőleges tengelyű keverőt (kényszerkeverőt) használjunk. Ennek hiányában betonkeverő is használható, de ilyenkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy a teljesen homogénre keverjük a habarcsot.
A Durochape habarcs készítése: 6 liter A komponens + 30 kg B komponens + 50 kg C komponens. Ez a keverék 3 m2-re elegendő, 10 mm vastagságban. A keverés során először egy híg elegyet készítsünk, és ehhez adagoljuk fokozatosan tovább a zsákos anyagot. A keverési idő 2-3 perc. A keverés akkor megfelelő, ha sűrű, száraz masszát kapunk, melyet kézbe véve és összenyomva nem ragad az ujjainkhoz.
A Durochape habarcs rendkívül száraz, közel földnedves konzisztenciájú. A könnyebb bedolgozhatóság érdekében (főleg kézi simítás esetén) adhatunk némi vizet a habarcshoz, de igyekezzünk a víz mennyiségét minél alacsonyabban tartani, mert a túl sok víz csökkenti a Durochape padló nyomószilárdságát.

Fontos: amennyiben vizet adtunk a habarcshoz, akkor annak mennyisége minden keverésnél pontosan ugyanannyi legyen, különben nem lesz egyenletes a burkolat színe. A Durochape habarcsot egyenletesen terítsük a nedves tapadóhídra. A megfelelő szint beállításához használhatunk vezetősávot vagy vezetősínt. A lehúzást léccel végezzük. A lehúzást követően, a megfelelő tömörítés, és homogén textúra elérése miatt ajánlott a felületen tárcsás simítógéppel végigmenni. A simítógép a felszínre hozza a habarcs finomabb szemcséit, és így lezárja a felületet. Ezt követően kézzel is át lehet újra simítani, hogy még egyenletesebb felületet kapjunk. Amennyiben nem áll rendelkezésre tárcsás simítógép, az egész folyamatot végezhetjük kézzel is. Ebben az esetben a munkaidő hosszabb, vagyis az egy nap alatt kivitelezhető Durochape padló kevesebb. Munkaterülettől, gépesítettségtől függően napi 50-100 m2 Durochape padló készíthető.

Fontos: gépi vagy kézi simítás során a felületet nedvesíteni lehet, hogy csúszósabb legyen, de a nedvesítéshez csak az A komponens használható! Vízzel történő nedvesítés foltosodást okoz. Az első 48 óra során a Durochape padló felületét semmiféle víz nem érheti, mert ez foltosodást okozhat.






Biztonsagi adatlap
vissza