Durostone

Ipari padlórendszerek

Permaban tervezési segédlet

 

Minden kivitelezésnél szükséges a padló méretezésének keretében meghatározni az adott terhelések alapján a fugáknál fellépő teherátadási igényeket. Szintén szükséges biztosítani, hogy a fugáknál fellépő teherátadási igény kisebb legyen a beton és a tüske fugára számolt törési terhelésénél.

Alkalmazás

• Nagy terhelésnek kitett vágott hézagos vagy fugamentes, acélszál erősítéses vagy hegesztett hálós padlók tömörített ágyazaton, szerelt födémen vagy cölöpalapon.
• 30mm fuganyílás esetén a betonba ágyazódott trapéztüskéknek még 45mm szabad mozgásuk marad, mely a hézag további nyílását is lehetővé teszi.

Előnyök:

• A 10mm széles vezetőél biztosítja a vasalt peremek védelmét, mellyel lényegesen csökken a fúga karbantartási igénye más dilatációs fugarendszerekkel szemben.
• A nagy szakítószilárdságú trapéztüskék teherátadása kedvezőbb, mint a kerek tüskéké, ugyanakkor lehetővé teszik a kétirányú mozgást a lemezek síkjában a függőleges elmozdulást megakadályozva (ami négyszer kisebb mint bármely mást tesztelt rendszer).
• A hegesztett horgonyok szorosan a betonba ágyazzák a vezetőéleket, melyek így ellenállnak a kerekek rázkódásának, nyomásának.
• A végek összekapcsolhatósága felgyorsítja a szerelést és kiküszöböli a helyszíni hegesztést.
• Az újrafelhasználható AlphaFix szerelőelem egyszerű, mikró-magasságállító rendszere megkönnyíti a padló nagyon pontos szintezését.
• Minden sérülékeny fuga csomópont előregyártott elemekkel optimálisan megerősíthető.
• A megnövelt merevség egyenesebb, pontosabb hézagot eredményez és könnyebb kivitelezést.

Permaban profi lrendszer működése:

A teherátadás az egyik betontábla és a másik, mellette lévő tábla között hagyományosan kör keresztmetszetű acéltüskékkel történt. A kerek tüskék azonban nem engednek meg keresztirányú elmozdulást, ami mindaddig nem is volt általában elvárás, amíg ki nem fejlesztették a lapos tüskéket, melyek nem csak oldalirányú elmozdulást, hanem
jobb teheráradást is biztosítanak.
Amikor a tüske hajlító, vagy a beton szakító határértékét elérjük, bekövetkezik a ‘Törési Terhelés’ (lást 1. Táblázat). A tüske ellenállását a rá ható nyíró, illetve hajlító erő törheti meg. Ennek azonban kicsi a valószínűsége, mivel a beton szakító és hajlító ellenállása általában alacsonyabb.
Számos tényező befolyásolja a törési terhelést. Ilyen tényezők lehetnek: a beton húzószilárdsága, a fugák megnyílása, a beton vastagsága, hegesztett háló, vagy acélszál alkalmazásával megnövelt hajlítószilárdság, a tüskék geometriája, sűrűsége és beágyazódása a betonba. Az előbbiek közül némely tényező megtalálható a termék műszaki specifi kációjában. Ilyenek például a tüske tulajdonságai, úgymint a geometriája, a formája és a felhasznált acél minősége. Azonban a többi, fent említett tényező is módosítja a padló méretezését, és hatással van a törési terhelésre.
Az 1 sz. Táblázat tartalmazza a törési terhelés értékeit 1 méterre és a jellemző betonvastagságokra, acélszálas, hegesztett hálós és vasalatlan betonokra. A táblázat a törési terhelést mutatja a tüskére ható hajlító, illetve a betonra ható szakító erővel.
Megjegyzendő, hogy az AD10-es tüske nagyobb hajlító ellenállást biztosít, mint a TD típusú tüskék, ugyanakkor a törési terhet a fugánál a beton szilárdsága is befolyásolja. Éppen ezért a szakító erőt is fi gyelembe kell venni.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az 1. Táblázat adatai csak egy tipikus padló értékeit mutatják. Feltétlenül javasoljuk, hogy minden padló tervezésénél a fugákra ható teherátadási igényeket a padlóra ható terhelés alapján mérnök határozza meg. Továbbá mérnöki feladat a beton és a tüske rendszer törési terhelésének meghatározása is. Mindehhez a Permaban készséggel nyújt segítséget.


Törési terhelés (kN/m)

A táblázat a beton szakítóerejének határértékeit és a trapéztüske hajlítóerejének határértékeit mutatja a lemezvastagság és a trapéztüske típusának függvényében egy 20mm-es tágulású hézagnál nagyobb
fuganyílás is megengedett A törési terhelés a TR34/3. kiadás alapján számolva. További információért, hívja Permaban forgalmazóját.

Permaban tervezési segédlet megnyitása pdf-ben

vissza