Durostone

Ipari padlórendszerek

Durochape kivitelezési útmutató

 

A csúszásmentes, akril padlóburkolat kivitelezési utasítása.

Általános kivitelezési feltételek

Az alapfelület lehet monolit betonpadló, födém, esztrichbeton, vagy aljzatkiegyenlített felület.

Az alapfelület legalább 14 napos korú, minimum 3,5 MPa húzószilárdságú, és 25 MPa nyomószilárdságú legyen.
Amennyiben aljzatkiegyenlítőt használunk a teherhordó felület kialakításához, akkor azt legalább 24 órával a Durochape burkolat kivitelezése előtt készítsük el, a felületét seprűzéssel tegyük érdessé. Csak olyan aljzatkiegyenlítőt használjunk, melynek nyomószilárdsága minimum 25 N/mm2. A felületnek tisztának, érdesnek kell lennie, mely mentes a laza, felváló részektől, cementtejtől, vagy bármilyen tapadást gátló anyagtól. (A túl sima vagy öreg, szennyezet betonfelületeket golyószórással vagy marással ajánlott előkészíteni.)
A munkaterületnek zártnak, széltől és naptól védettnek kell lennie. Kültéri kivitelezés nem javasolt. A nem megfelelő időjárási körülményekből fakadó minden probléma a kivitelező felelőssége. Optimális hőmérséklet a bedolgozás során: +5 és 25 °C között. Az esetleges lejtéseket az alaptestben kell kialakítani.

Kivitelezés

1. Előkészítés
Az alapfelületnek teljesen tisztának, olajos, zsíros szennyeződéstől mentesnek kell lennie. A tisztításhoz sosem szabad oldószereket használni. A területet a kivitelezés megkez-dése előtt vízzel mélyen itassuk be, hogy a pórusok telítődjenek. A tapadóhíd felvitelekor a felületnek nedvesnek kell lenni, de már nem állhat rajta víz.

2. Tapadóhíd készítése
A Durochape padlóburkolati rendszer két összetevőből áll:

  • A komponens: poliakril műgyanta emulzió
  • B komponens: ásványi, hidraulikus kötőanyag pigmenttel és adalékokkal

A tapadóhíd készítéséhez 8 liter A komponens és 25 kg (egy zsák) B komponens szükséges. A keverést vödörben keverőszárral végezzük mindaddig, amíg homogén, híg, iszap állagú elegyet nem kapunk. Ez a mennyiség körülbelül 30 m2-re elegendő. A tapadóhidat öntsük a nedves alapfelületre, és egyenletesen terítsük el seprűvel vagy kefével.

Fontos: a Durochape habarcsot mindig nedves tapadóhídra vigyük fel, vagyis csak annyi területet kenjünk be tapadóhíddal, mely még nem szárad meg a Durochape habarcs terítéséig.

3. Durochape habarcs kivitelezése
A Durochape habarcs bekeveréséhez lehetőleg függőleges tengelyű keverőt (kényszerkeverőt) használjunk. Ennek hiányában betonkeverő is használható, de ilyenkor fokozottan ügyeljünk arra, hogy a teljesen homogénre keverjük a habarcsot.
A Durochape habarcs készítéséhez 1 zsák (25 kg) B komponenshez keverjünk 2 liter A komponenst (műgyanta összetevőt). A keverés során először egy híg elegyet készítsünk, és ehhez adagoljuk fokozatosan tovább a zsákos anyagot. A keverési idő 2-3 perc. A keverés akkor megfelelő, ha sűrű, száraz masszát kapunk, melyet kézbe véve és összenyomva, nem ragad az ujjainkhoz.
A Durochape habarcs rendkívül száraz, közel földnedves konzisztenciájú. A könnyebb bedolgozhatóság érdekében (főleg kézi simítás esetén) adhatunk némi vizet a habarcshoz, de igyekezzünk a víz mennyiségét minél alacsonyabban tartani, mert a túl sok víz csökkenti a Durochape padló nyomószilárdságát.

Fontos: amennyiben vizet adtunk a habarcshoz, akkor annak mennyisége minden keverésnél pontosan ugyan annyi legyen, különben nem lesz egyenletes a burkolat színe.

A megfelelő szint beállításához használjunk 12 mm vastag vezetősíneket vagy vezetősávot. A vezetősíneket egymástól kb. 2 méterre párhuzamosan, helyezzük el. A Durochape habarcsot egyenletesen terítsük a nedves tapadóhídra. A lehúzást léccel végezzük. A lehúzást követően, a megfelelő tömörítés miatt ajánlott a felületen tárcsás simítógéppel végigmenni.

A simítógép a felszínre hozza a habarcs finomabb szemcséit, és így lezárja a felületet. Ezt követően kézzel is át lehet újra simítani, hogy még egyenletesebb felszínt kapjunk.
A simítás megkönnyítéséhez a felületet nedvesíthetjük A komponenssel.

Amennyiben nem áll rendelkezésre tárcsás simítógép, az egész folyamatot végezhetjük kézzel is. Ebben az esetben a munkaidő hosszabb, vagyis az egy nap alatt kivitelezhető Durochape padló kevesebb.
Munkaterülettől, gépesítettségtől függően napi 50-100 m2 Durochape padló készíthető.

Fontos: gépi vagy kézi simítás során a felületet nedvesíteni lehet, hogy csúszósabb legyen, de a nedvesítéshez csak az A komponens használható! Vízzel történő nedvesítés foltosodást okoz.

A Durochape padlót nem szükséges dilatálni, de amennyiben az alaptestben tágulási hézagok vannak, akkor azokat a Durochape padlóba is be kell vágni. Fúgakitöltéshez csak a padlóval szembeni követelményeknek megfelelő anyag használható.

Használatba vétel

20 °C-os hőmérsékleten a Durochape burkolat 24 óra elteltével a gyalogos, 48 óra elteltével a könnyű forgalom számára is használatba vehető.

A végleges szilárdságát és színét a padló 28 nap elteltével éri el.

Fontos: az első 48 óra során a Durochape padló felületét semmiféle víz nem érheti, mert ez foltosodást okozhat.

Durochape kivitelezési útmutató megnyitása pdf-ben

vissza