Durostone

Ipari padlórendszerek

Durostone kivitelezési útmutató

 

Szórásos (dry-to-wet) és habarcsos (wet-to-wet) kivitelezésekhez. A Durostone Kft. által gyártott kéregerősítő anyagok alkalmasak – típustól függően – közepes és nagy terhelésnek és forgalomnak kitett (üzemcsarnokok, műhelyek, raktárak, áruházak, garázsok, stb.) ipari padlók készítésére.

KIVITELEZÉSI FELTÉTELEK

  • Beton minősége: minimum C20-as
  • Teljes egészében zárt munkaterület (felülről és oldalról is)
  • Minimális hőmérséklet: + 5°C

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

A betonhoz légpórusképző nem használható! A nedves beton tetjére felúszó felesleges vizet vagy egyéb vegyszert el kell távolítani. A lépésálló, friss betont tárcsás simítóval fel kell törni, és ajánlott seprűzéssel érdesíteni a felületet a kéregerősítő por bedolgozása előtt. Ügyelni kell arra, hogy cementpép vagy finom iszap ne maradjon a felületen.

FELHASZNÁLÁS

Szórásos eljárás esetén a kéregerősítő premixet maximum 6 kg/m2 mennyiségben, egyenletesen, kéthárom rétegben a felületre kell szórni. Az így elérhető rétegvastagság kb. 2-4 mm. Gépi szórás esetén lehetőség van nagyobb anyagfelhasználásra is, de ilyen esetben javasoljuk, hogy a második réteget a megtárcsázott betonra már kézzel vigyük fel. Ügyeljünk arra, hogy a beton elég nedves legyen a szárazhabarcs befogadásához, valamint, hogy a lehető legegyenletesebben terítsük a port. Minden réteget simítógéppel kell a beton felületébe bedolgozni. A gépi bedolgozást, a szórást követően 15-20 perccel kell elkezdeni. Lehetőség szerint kerüljük a felület utólagos nedvesítését. A padló glettelését, tömörítését mindaddig végezzük, amíg teljesen száraz, zárt, kemény felületet kapunk. A kéregerősítő porral készített ipari padló csiszolás közben – ahogy a felület keményedik – a glettlapátok egyre meredekebb szögbe állításával lesz sima, fényes és pormentes.

Habarcsos eljárás esetén (min. 10 kg/m2) a kéregerősítő szárazhabarcsot a helyszínen vízzel kell keverni 25 kg-os zsákonként kb. 4 liter vízzel – mindaddig, míg teljesen homogén, sűrű masszát nem kapunk. A habarcsot a lépésálló, friss betonra kell felhordani. A habarcs terítésekor a szintet lézerrel folyamatosan ellenőrizni kell. A 12 kg/m2 anyagfelhasználással kb. 5-6 mm-es rétegvastagság érhető el. A glettelést a habarcs száradásának függvényében lehet elkezdeni; először a könnyebb, egytárcsás gépekkel, majd a duplatárcsás önjáró simítókkal. A kivitelezés befejező fázisa megegyezik a szórásos eljárásnál leírtakkal.
Habarcsos technológia ajánlott a különösen intenzív teherforgalomnak kitett létesítményekben, és az olyan világos színű padlók kivitelezésénél, ahol az esztétikus, homogén szín elérése fontos szempont. Ügyelni kell a vízadagolás pontos betartására, mert a túl híg habarccsal az egyenletes rétegvastagság nem biztosítható, illetve a száradás során fokozott mértékben jelentkezhetnek a zsugorodásból származó repedések.
A kivitelezési idő mindig függ a környezeti feltételektől: hőmérséklet, páratartalom, betonminőség, kötéslassító, vagy egyéb adalékszer alkalmazása. A felület keménysége a felhasznált kéregerősítő típusa mellett elsősorban a simítógépekkel végzett munkától függ. Minél hosszabb ideig dolgozik a gép a padlón, annál keményebb és zártabb lesz a felület. A Durostone Kft. által forgalmazott kéregerősítőkkel elkészített padlók minősége kizárólag a kivitelezési utasítások pontos betartása mellett lesz kifogástalan.

UTÓKEZELÉS

A beton gyors kipárolgása ellen a padlóra a simítás után azonnal DUROCURING, vagy DUROSEAL párazáró folyadékot kell permetezni.

HASZNÁLATBAVÉTEL

7 nap könnyű terhelés esetén, 28 nap normál terhelés esetén.

KARBANTARTÁS

A porszórt ipari padlók tisztításához csak semleges (vagy közel semleges) kémhatású szereket szabad használni, és olyan  takarítógépet, melynek korongja nem koptató hatású. A padló takarítását célszerű erre szakosodott cégre bízni.

KÖRNYEZETVÉDELEM – MUNKABIZTONSÁG

Cementet tartalmaz. A kéregerősítő port nem szabad belélegezni. Irritatív anyag, kerülni kell a bőrrel történő tartós érintkezését, mert allergiát okozhat. Ha szembe kerül, azonnal bő vízzel le kell öblíteni, és orvoshoz kell fordulni. A munkavégzés során megfelelő védőruha
használata szükséges (védőmaszk, védőszemüveg, stb.).

Liquidur kivitelezési útmutató megnyitása

vissza